Nieuwtjes

Laatste nieuws
Maart 2019 Uitwisselingsweekend met Hohnerklang (Oelde Duitsland)

Sinds 1955 is Accordeana bevriend met de Duitse accordeonvereniging Hohnerklang uit Oelde.

Vele malen hebben beide orkesten medewerking gegeven aan concerten. Vaak was dat bij jubileumconcerten.
In 2014 was Accordeana voor het laatst op bezoek in Oelde.
Daar is toen de wens uitgesproken om met beide orkesten eens samen te musiceren; samen repeteren en zelfs samen een geheel concert spelen.

Bij de jubileumvoorstelling "Umdè'k er zo van haaw" in 2016 was een grote delegatie van Hohnerklang komen luisteren.
En ook toen is nogmaals die wens uitgesproken.

In maart 2019 is het zover: De Nederlandse en Duitse muzikanten gaan op zoek naar elkaars muzikale klanken en echt samenwerken in een groot orkest.
Is dit de start voor nog meer internationale samenwerking?

Dit uitwisselingsweekend met Hohnerklang is mede mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en mede gefinancierd door de Europese Unie (EU)
 

ZONDAG 10 FEBRUARI: GLUREN BIJ DE BUREN

Een fantastisch nieuw – en gratis – evenement in Helmond.
Tijdens het grootste huiskamerfestival van Nederland openen Helmonders hun deuren voor intieme optredens van een half uur door verschillende lokale talenten. In 39 huiskamers door heel de stad wordt het vloerkleed het podium en de bank de tribune.  

En natuurlijk doet Accordeana ook mee, vertegenwoordigd door accordeonkwintet ARTE. 

Op de website “glurenbijdeburen.nl/helmond” staan alle acts, locaties en tijden.
Kies hier de artiesten uit die je wil zien en stippel je route uit. De eerste ronde begint om 12.00 uur, dan stap je op je fiets of in je auto en vertrek je naar het volgende adres. Om 17.00 uur is het festival afgelopen. Als je goed plant, kun je zeven optredens zien.

Kom zeker ook naar ARTE: klassiek accordeon op z’n mooist.
In de huiskamer van Keyserinnedael, Kanaaldijk N-O 70.

14 januari 2018 

Een droevig bericht:
Zondagochtend 14 januari is ons trouwe lid Ties van Wanrooij op 86-jarige leeftijd plotseling overleden. Ties heeft in zijn lange werkzame leven als docent vele accordeonisten opgeleid en speelde in veel orkesten/verenigingen. Vanaf 1965 was hij lid van Accordeana, lange tijd als virtuoze bassist, later als speler in de 4e stem. Iedere maandagavond kwam Ties, de laatste jaren samen met zijn vrouw Truus, vanuit Waalwijk naar onze repetitie, 52 jaar lang.
Maandagmiddag 22 januari brengt Accordeana tijdens de afscheidsdienst een laatste muzikale eer aan Ties. Als oud-leden Accordeana hierbij willen versterken zijn zij van harte welkom. Neem dan even contact met ons op.
Ties, bedankt voor je jarenlange trouwe inzet, we zullen je enorm missen.

9 november 2017

Nieuwe repetitieruimte

In verband met de aanstaande sluiting van De Kamenij moest Accordeana op zoek naar een nieuwe repetitieruimte. 
Na een uitgebreide zoektocht in Helmond waarbij verschillende zalen en ruimtes zijn bezocht, vonden we in Wijkhuis Westwijzer een mooie zaal en voldoende opbergruimte voor de materialen van onze vereniging.

Accordeana repeteert vanaf 13 november 2017 in Wijkhuis Westwijzer in Helmond. 

Met pijn in het hart nemen we afscheid van medewerkers van De Kamemij.
Dank je wel Ine, dank je wel Miranda, jullie waren geweldig!

We kijken uit naar de samenwerking met de medewerkers van Wijkhuis Westwijzer
De leden van Accordeana

Wijkhuis Westwijzer

15 Augustus 2017

Accordeana trots op Arie Willemshof

Donderdag 10 augustus 2017 heeft de gemeente Helmond bekend gemaakt dat een straat in Helmond naar Arie Willems wordt vernoemd; Arie Willemshof.

Accordeana, het accordeonorkest dat in 1951 door Arie Willems is opgericht, is hier bijzonder trots op. 

Arie leerde Accordeana dat technische virtuositeit maar vooral muzikaliteit essentieel zijn om de muziek aan het publiek te presenteren. In combinatie met goede arrangementen voor klassieke muziek wist Arie met Accordeana het publiek telkens te verrassen. Nog steeds zijn muzikaliteit en een goede technische beheersing van het accordeon belangrijk bij Accordeana. Daarnaast probeert Accordeana tijdens uitvoering de presentatie naar een hoger niveau te brengen. Absoluut hoogtepunt daarvan was de jubileumviering van het 65 jaring bestaan in 2016. Met de theatervoorstelling "Umdè'k er zo van haaw"  liet Accordeana weer zien hoe het zich blijft ontwikkelen en het publiek blijft verrassen. 

Fragment Umdè'k er zo van haaw; muzikale groet aan Arie Willems (foto Henri Laureijsen)

Eerder deze week maakte de gemeente bekend dat ook een straat wordt vernoemd naar de andere Helmondse accordeonvirtuoos  Addy Kleijngeld. Het is geweldig dat de gemeente haar culturele helden op deze wijze vereerd.

Helmond is een echte accordeonstad. Ook Addy Kleijngeld richtte in de jaren vijftig van de vorige eeuw een accordeonorkest op: Helmond AK. Inmiddels is er zelfs een derde accordeonorkest in Helmond: For Fun. Vier jaar geleden hebben deze orkesten een gezamenlijk concert georganiseerd. Op 15 oktober 2017 volgt inmiddels de derde versie van deze samenwerking. Natuurlijk zal dan aandacht worden besteed aan de nieuwe straatnamen van Helmond.

 

28 februari 2017 

Gezamenlijk concert met Helmond AK

De traditie gaat voort. Vier jaar geleden organiseerde het Accordeonorkest van Jan Martens een concert uitvoering waar de drie Helmondse Accordeonverenigingen aan meewerkte.
Twee jaar geleden organiseerde Helmond AK een gezamenlijk concert.

En dit jaar zet Accordeana de door Jan Martens gestarte traditie voort. Helaas is het orkest van Jan Martens gestopt. Maar op 15 oktober 2017 geven de twee toporkesten uit Helmond, te weten Helmond AK en Accordeana een gezamenlijk concert in wijkhuis De Fonkel.
Binnenkort meer informatie op deze site. 

26 februari 2017

Sonja Adriaansen ontving tijdens de Carnaval 2017 de Nobelsprijs. Deze prijs heeft Sonja verdiend voor het activiteiten om het Helmondse dialect te promoten.

Wij hebben gemerkt hoe gedreven Sonja daarin is. Zij praatte de theatervoorstelling Umdè'k er zo van haaw op haar eigen maar bijzonder Helmondse wijze aan elkaar.

Sonja, van HARTE GEFELICITEERD

Accordeana

1 oktober 2016

Op zaterdag 1 oktober was het de eerste doorlooprepetitiedag voor de grote jubileumshow van accordeonvereniging ACCORDEANA ter gelegenheid van hun 65-jarig jubileum. Alle deelnemers aan de show waren aanwezig. Er werd volop gerepeteerd en flink geschaafd aan toneelopstellingen. Ook kon nu afstemming plaatsvinden tussen de muzikanten en acteurs. Bij de doorloop werd veel gelachen, al een traantje weggepinkt en gewoon hard gewerkt. En na een lange dag ging iedereen naar huis met één gevoel: het wordt fantastisch en dat moet iedereen komen zien.

collage

26 augustus 2016

We zijn weer gestart
Onze vakantie zit er op, dus maandagavond zijn we weer begonnen. Eerst foto's gemaakt en daarna heerlijk gerepeteerd in De Kamenij. Nog 13 weken en dan vieren we ons 65 jarige jubileum met de theatervoorstelling Umdè'k er zo van haaw.

 

Nieuwe sponsoren 
De Kamenij is trouwens één van de sponsoren van onze
voorstelling Umdè'k er zo van haaw op
19 en 20 november in Theater Speelhuis.

 

En ook Autobedrijf van Lierop uit Bakel sponsort onze voorstelling.

 

 

We zijn er hééééél erg blij mee!!

Accordeana        22 augustus 2016  Henk van Dijk DPP (41)-BorderMaker

 

kamemij -2-kamemij 3
Logo_AutobedrijfVanLierop (1)

20 juni 2015
Kennismaking Maarten Meulendijks

Voor de theatervoorstelling gebruikt Accordeana aanvullend slagwerk. De oud slagwerkdocent van het Kunstkwartier, Maarten Meulendijks, is hiervoor benaderd en hij heeft medewerking toegezegd.
Op vrijdag 17 juni heeft ARTE kennis gemaakt met Maarten. ARTE gaat Maarten begeleiden tijdens zijn solo op marimba. Op maandag 20 juni volgde de kennismaking met heel Accordeana.
Accordeana proefde de Afrikaanse ritmes die Maarten tegenwoordig ook via de Djembé laat horen, kreeg vleugels en "rockte" er vervolgens flink op los.
Wilt u weten hoe het klonk? Kom dan naar de theatervoorstelling van 19 of 20 november 2016.

Maarten (3)

Deelname Muziek op de Dommel

Op zaterdag 4 juni speelde Accordeana bij Muziek op de Dommel. Volgens de organisatie werd dit 2-daagse festival bezocht door zo'n 16.000 bezoekers.

Accordeana speelde op zaterdagmiddag. In verband met een kortstondige maar bijzondere heftige onweersbui werd het programma kort voor ons optreden stil gelegd. Hierdoor waren er slechts enkele tientallen bezoekers bij ons optreden.

Die bezoekers kregen wel een voorproefje te horen van het programma dat Accordeana gaat spelen tijdens de theatervoorstelling in november 2016. 

De oplettende bezoeker heeft Opa Henk al gesignaleerd. 
Hij was erbij "Umdè tie 'r zo van haawt" .

1. muziektuinpodium

Muziektuinpodium Muziek op de Dommel

2. hoosbui

Hoosbui verjaagt publiek (tijdelijk)

Deelname Muziek op de Dommel

Op zaterdag 4 juni speelde Accordeana bij Muziek op de Dommel. Volgens de organisatie werd dit 2-daagse festival bezocht door zo'n 16.000 bezoekers.

Accordeana speelde op zaterdagmiddag. In verband met een kortstondige maar bijzondere heftige onweersbui werd het programma kort voor ons optreden stil gelegd. Hierdoor waren er slechts enkele tientallen bezoekers bij ons optreden.

Die bezoekers kregen wel een voorproefje te horen van het programma dat Accordeana gaat spelen tijdens de theatervoorstelling in november 2016. 

De oplettende bezoeker heeft Opa Henk al gesignaleerd. 
Hij was erbij "Umdè tie 'r zo van haawt" .

1. muziektuinpodium

Muziektuinpodium Muziek op de Dommel

2. hoosbui

Hoosbui verjaagt publiek (tijdelijk)

14 mei 2016
Nieuwe website Accordeana
Vanaf vandaag heeft Accordeana een nieuwe website. De oude site bleek lastig aan te passen. De site was gebouwd met een verouderd programma.
De aangepaste website is weer up-to-date waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste programmatuur. We zijn weer klaar voor de toekomst.

De komende weken wordt de site nog verder aangevuld met Accordeana's historisch overzicht en het fotoarchief.

 

 

website bouwen

15 april 2016
Myrthe Boot bij Accordeana en KoBra

Afgelopen week is Myrthe Boot kennis komen maken bij Accordeana en KoBra.

Myrthe is de regisseuse die het verhaal voor de uitvoering heeft bedacht. Ook voor de accordeonspelers heeft Myrthe wat staging-acties in de voorstelling opgenomen. Maar die zijn waarschijnlijk al voorbij voordat de bezoekers er erg in hebben.

Voor de zangers en zangeressen van KoBra heeft Myrthe meer actie in gedachten. KoBra gaat dus niet alleen zingen maar ook figureren in de theatervoorstelling.  

Myrthe, opgeleid aan de Willem Nijholt Academie heeft er veel zin in: “Je voelt het enthousiasme, heerlijk. En die accordeons; je hoort de spanning in de muziek, je voelt de liefde voor het instrument. Hier kan ik een mooie productie mee maken”.